Name:
Location: Estonia

Wednesday, January 24, 2007




Läbi Panama kanali 22.01 2007

Oleme nüüdseks juba 2 päeva järjest merel olnud ja täna on siis kolmas. Hetkel suundume täna suundusime Kariibimerest läbi Panama kanali Vaiksesse ookeani ja ühtlasi läksime ka üle kontinentide joone Lõuna-Ameerikasse ja mingil hetkel homme ületame ekvaatori. Siis hakkab vesi kraanikausist teistpidi alla voolama ja inimesed pidavat ka lõunapoolkeral umbes kilo vähem kaaluma, nii et võtame kõik korraga kilo alla:).

Nüüd siis natuke Panama kanali läbimisest. Kui aus olla, siis ega ma enne sellest kanalist muud eriti ei teadnud kui et see on käsitsi kaevatud ja otsetee kariibimerest Vaiksesse ookeani. Muidu peaks Vaiksesse ookeani jõudmiseks mööda Atlandi ookeani ümber Lõuna-Ameerika tipu sõitma. Kanalit läbides võidab mitu tuhat kilomeetrit.
Panama kanal ehitati eelmise sajandi alguses, ehitamist alustasid prantslased ja lõpetasid ameeriklased aastal 1913. Nüüd siis veidi lähemalt sellest, kuidas sealne laevaliiklus käib. Kanali lähtele jõudes võtavad laevad ritta ja ootavad oma aega. Kuna kanal on umbes 25 meetrit merepinnast kõrgemal, siis lähevad laevad läbi nn. lukkude, kus nad aste astmelt vee üleslükkejõudu kasutades üles tõstetakse. Päris kift on vaadata kuidas laevad on peaaegu õhus. See on ainuke koht maailmas, kus laeva kapten juhtimise kohalikule piloodile üle annab. Meie piloot oli väääga sexy panamalane. See piloot juhendab ohvitseri, et laev üsna kitsast „ lukust” läbi manööverdada. Lukud läbitud ja laev tõstetud jõudsime järvele, kust edasi siis läbi Panama kanali Vaikse ookeani poole. Kanali läbimine võttis u 3 tundi. Õhtul siis jälle läbi lukkude (väravate), kus laev madalamale ookeani tasemele tagasi lastakse ja edasi juba Vaiksesse ookeani. Õhtul kell 9 istusin üleval 11. dekil, vasakule jäi 2 miljoni elanikuga Panama city ja ümber olid tuledes laevad ja ees laiutas Vaikne ookean, üsna eriline tunne tuli. Ja peab tunnistama, et ümber maailma kruiis on super lahe kogemus. Pidime just ükspäev 22. maini oma 22 vaba päeva ära valima. Uskuge või mitte, aga inimesed broneerivad maniküüri ja juuksuri aegu mai kuuni, seega on meil vaja teada, kes kuna tööl ja vaba on. Igatahes tean, et olen vaba: Valparaisos (Tsiili), Lihavõtte saarel(Tsiili), Papeetes (Prantsuse Polüneesias), Lautokas (Fiji saared), Aucklandis ja Wellingtonis (Uus-Meremaa), Sydneys, Townsvilles ja Darwinis (Austraalia), Singapuris, Phuketis (Tai), Cochin ja Mumbai (India), Fujairah ja Dubai (Araabia Ühend Emiraadid), Muscat (Oman), Safaga(Egiptus) Aqaba(Jordaania), Katakolon (Kreeka), Taormina (Sitsiilia), Poltu Qualtu (Sardiinia), Valencia (Hisp.), Lissabon (Portugal, Hamilton (Bermuda) ja lõpuks jõuame siis tagasi New Yorki, kus hirmsasti loodan natuke vaba aega saada. Vahepeal on kohti, kus ma laevalt maha ei saa ja hirmus palju merepäevi. Igaljuhul ei jõua ära oodata kuni uutesse kohtadesse jõuame.

1 Comments:

Blogger Liisukas said...

Aitäh soovituse eest, loodetavasti leian sellek uskilt...ja naudin sõitu, täie sajaga. Täna overnight Callaos Peruus. Nii et party time!

6:04 PM  

Post a Comment

<< Home