Name:
Location: Estonia

Wednesday, February 21, 2007

International Date Line

Ma ei teagi kuidas seda Eesti keeles nimetatakse, rahvusvaheline kuupäeva joon või miskit taolist arvatavasti. No igatahes ületasime eile selle joone ja kaotasime terve päeva. Seega läksin üleeile õhtul magama ja oli 18. veebruar, eile hommikul kui ärkasin oli juba 20. veebruar, seega ei eksisteerinud minu elus 19. veebruari 2007. Asi nimelt selles, et London asub 0 meridiaanil ja Londoni aeg on keskne, mille järgi ülejäänud maailma aeg joondub. Seega minnes 180’ itta liidame +12 tundi ja läände lahutame -12 tundi oma ajast. Seega kui ületad joone läänest itta pead 24h oma ajale liitma ehk hüppad ühest päevast üle(nii juhtus meiega). Kui reisid teistpidi pead oma ajast 24h lahutama ehk siis võidad päeva ja elad sama kuupäeva kaks korda. Veel niipalju, et see joon ei ole täiesti sirge, kuna ükski riik ei taha asuda mõlemal pool joont ja funktsioneerida kahel erineval kuupäeval korraga. Mõelge kui Tallinnas oleks teisipäev pühapäev 18 veebruar ja Tartus juba neljapäev 20. veebruar.
See kummaline joon põhjustab kohalike lennuliinidele üsna palju peavalu. Kõige keerulisemad olukorrad esinevad tavaliselt kohalikel lühireisidel. Näiteks, tulles Tonga saarelt Samoale võtab lend aega 2 tundi, kuid kuna kaasab ka dateline´i ületamist, siis tähendab see seda, et reisijad jõuavad kohale üks päev enne kodust lahkumist. Ehk siis alustades reisi 19. veebruaril jõuavad nad sihtkohta 18. veebruaril. See omakorda tekitab suurt pahandust lennuplaanidesJ.
Ma tõesti loodan, et selline seletus asjas mingit selgust tõi…

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tore, et sul ikka häasti läheb, me siin Sadolinis igatseme sind :) Võta kõik sellelt tripilt, mis võtta annab!!!

Siim :)

3:48 AM  
Blogger Unknown said...

Huvitav elu selle international date line piiri ääres elajatel ikka. Kui mõni päev väga halvasti läheb, reisid ajas päeva tagasi ja teed paremini. Teise poole elanikud saavad jällegi homseid ajalehti lugeda:)

10:11 AM  

Post a Comment

<< Home